Skip to content Skip to footer

Θεραπεία Υπεριδρωσίας

Η υπεριδρωσία είναι η παθολογική κατάσταση αυξημένης μέχρι υπερβολικής εφίδρωσης που συναντάται τουλάχιστον στο 1-1.5% του πληθυσμού, και ‘προσβάλλει’ εξίσου και τα δύο φύλα, ενώ ξεκινά κυρίως κατά τη δεύτερη ή τρίτη δεκαετία της ζωής μας.
Η αιτία δημιουργίας της υπεριδρωσίας φαίνεται να είναι η υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Βέβαια υπάρχουν και καταστάσεις στις οποίες η υπεριδρωσία είναι αποτέλεσμα άλλης νόσου, οπότε τότε την ονομάζουμε και δευτεροπαθή.
Ανάλογα με το πού εντοπίζεται, μπορεί να είναι εστιακή ή σε όλο το σώμα. Οι περιοχές του σώματος που συνηθέστερα εστιακά προσβάλλονται είναι οι παλάμες, οι μασχάλες και σπανιότερα το πρόσωπο. Χαρακτηριστικό της παρουσίας αυξημένου ιδρώτα στις περιοχές αυτές είναι ότι μπορεί να είναι αποτέλεσμα καταστάσεων στρες, αλλά συνήθως δεν υπάρχει κάποιο ερέθισμα που να το προκαλεί.
Αποτέλεσμα των καταστάσεων αυτών είναι σημαντικές δυσμενείς ψυχολογικές, κοινωνικές ή επαγγελματικές επιπτώσεις. Πολλά άτομα αισθάνονται μειονεκτικά όταν είναι υποχρεωμένα να κάνουν χειραψία με έντονα υγρές παλάμες, γι’ αυτό αποφεύγουν τις κοινωνικές συναναστροφές ή ακόμα μπορεί να αλλάξουν επάγγελμα.
Η συναισθηματική φόρτιση μπορεί να επιτείνει την υπεριδρωσία.
Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης καλό είναι να διερευνάται. Ο γιατρός θα συστήσει εργαστηριακό έλεγχο εφόσον υποπτευθεί ότι είναι δευτεροπαθής. Για την εστιακή διαταραχή ωστόσο δεν απαιτείται ειδικός παρακλινικός έλεγχος (συνήθως γίνεται το τεστ αμύλου-ιωδίου του Minor με το οποίο εντοπίζονται τα σημεία με αυξημένη παραγωγή ιδρώτα).
Στη δευτεροπαθή υπεριδρωσία αρκεί η θεραπεία του αιτίου της.
Στην εστιακή υπεριδρωσία η αντιμετώπιση περιλαμβάνει είτε γενικά μέτρα (ελαφρά ένδυση, δροσερό περιβάλλον, πρόσληψη υγρών) είτε ειδικά. Τα τελευταία μπορεί να περιλαμβάνουν τοπικά σκευάσματα με άλατα αλουμινίου, άλατα ζιρκονίου, φορμαλδεΰδη, ή συστηματική αγωγή με αντιχολινεργικά, ανταγωνιστές ασβεστίου και ηρεμιστικά.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες επεμβατικές μέθοδοι όπως η ιοντοφόρηση που γίνεται με εισαγωγή ιόντων στο δέρμα μέσω ηλεκτρικού ρεύματος για την απόφραξη των πόρων των ιδρωτοποιών αδένων στο επίπεδο της κερατίνης, οι ενέσεις βουτιλινικής τοξίνης (Botox-A) που αναστέλλουν προσωρινά, για περίοδο μερικών μηνών, την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης και προκαλούν προσωρινή χημική απονεύρωση, ενώ τέλος περιγράφεται η χρήση laser στην εστιακή μασχαλιαία υπεριδρωσία.
Θεραπεια Υπεριδρωσιας
Η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας μασχαλών ξεκινά με λοσιόν π.χ. μεάλατα αλουμινίου. Είναι μια απλή θεραπεία που εφαρμόζεται 1 φορά τη μέρα και συχνά έχει καλά αποτελέσματα.
Για την υπεριδρωσία παλαμών πελμάτων χρησιμοποιούμε ιοντοφόρηση. Με τη βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος επηρεάζεται η παραγωγή ιδρώτα από των άκρων.
Η υπεριδρωσία προσώπου ή η γενικευμένη απαιτεί χάπια όπως το Vagantin με καλά αποτελέσματα αλλά και ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η ξηροφθαλμία.
Το Botox χρησιμοποιείται επίσης στις μασχάλες αλλά και στα χέρια και πόδια με επιτυχία.
Τέλος υπάρχουν και επεμβάσεις όπως η θωρακοσκοπική συμπαθεκτομή οι οποίες όμως σήμερα τείνουν να εγκαταλειφθούν λόγο μέτριων αποτελεσμάτων και αρκετών επιπλοκών. Επεμβάσεις όπως η εκτομή των ιδρωτοποιών αδένων με νυστέρι ή η καταστροφή τους μεηλεκτροκαυτηρίαση ή laser επιλέγονται όλο και πιο σπάνια λόγω των μέτριων αποτελεσμάτων (60-70%) αλλά και ύπαρξης εναλλακτικών.

Τι Πρέπει Να Κάνεις:
  • Εξετάσεις Αίματος: Απέκλεισε Άλλες Όπως Θυρεοειδής Και Διαβήτης.
  • Χρησιμοποίησε Αντισηπτικό Σαπούνι: Μειώνει Την Πιθανότητα Επιμόλυνσης Με Βακτήρια Και Μύκητες. Μετά Στέγνωσε Τα Χέρια Ή Τα Πόδια Σου Με Πιστολάκι.
  • Χρησιμοποίησε Πούδρα: Αν Ιδρώνουν Τα Σου Θα Δεις Μεγάλη Βελτίωση.
  • Περιόρισε Το Αλκοόλ Και Τα Πικάντικα: Επιτείνουν Το Πρόβλημα.
  • Όχι Στις Βαμβακερές Κάλτσες: Κρατάνε Τον Ιδρώτα Και Τελικά Το Πόδι Σου “Κολυμπάει” Στον Ιδρώτα.
  • Δοκίμασε Ειδικά Σπρέι: Πολλές Φορές Για Να Καταπολεμήσεις Το Πρόβλημα, Ειδικά Αν Ιδρώνουν Οι Μασχάλες Σου.
  • Επισκέψου Δερματολόγο: Αν Όλα Τα Αποτύχουν Μπορείς Να Δοκιμάσεις Laser, Botox Ή Άλλες Επεμβατικές Μεθόδους.
  • Αν Ιδρώνεις Πολύ Στον Ύπνο Σου: Επισκέψου Οπωσδήποτε Τον Ιατρό Σου.

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο