Skip to content Skip to footer

Τριχόπτωση

Είτε είναι παροδική είτε μόνιμη, η τριχόπτωση αποτελεί έναν εφιάλτη για όλους – άνδρες και γυναίκες – καθώς προσθέτει χρόνια στην πραγματική μας ηλικία και καταρρακώνει την αυτοπεποίθηση μας. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι θεραπείας, ακόμα και όταν τα αίτια δεν είναι απολύτως αναστρέψιμα. Επιπλέον, μπορούμε να προλάβουμε την τριχόπτωση ή να περιορίσουμε σημαντικά την εκδήλωσή της.
Το καλοκαίρι το κεφάλι μας βρίσκεται περισσότερο εκτεθειμένο στην ηλιακή ακτινοβολία UVA/UVB, στο χλώριο της πισίνας, στο αλάτι της θάλασσας, στην άμμο και τη σκόνη, παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Το φθινόπωρο παρατηρείται να πέφτουν τα μαλλιά σαν τα φύλλα των δένδρων.
Δεν πρέπει να συγχέουμε την παροδική αλωπεκία με τις άλλες μορφές, όπως την ανδρογενετική αλωπεκία και την γυροειδή αλωπεκία.

Μύθοι Για Την Τριχόπτωση
  • Με το να λουζόμαστε με κρύο νερό ελαττώνεται και η τριχόπτωση! Ξεβγάζοντας το κεφάλι μας με κρύο νερό ασφαλώς και βοηθάει στην κυκλοφορία αίματος αλλά δεν βοηθάει στην ελάττωση της αλωπεκίας.
  • Χάνοντας καθημερινά μαλλιά σημαίνει ότι φαλακραινεις! Τα μαλλιά ανανεώνονται καθημερινά. Είναι φυσικό να χάνεις 100 τρίχες την ημέρα. Τα μαλλιά αυτά συνήθως ξαναφυτρώνουν.
  • Είναι ασυνήθιστο να χάνεις μαλλιά από τα 30 σου. μεγαλώνεις τα θυλάκια του τριχωτού της κεφαλής εξασθενίζουν. Είναι φυσικό με τα χρόνια τα μαλλιά να γίνονται πιο αδύναμα και να αραιώνουν.
  • Με το να στέκεστε συχνά ανάποδα με το κεφάλι προς τα ελαττώνεται η τριχόπτωση! Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται όντως η ροή αίματος στο κεφάλι, δεν σημαίνει όμως και ότι αναζωογονείται το κεφάλι και τα μαλλιά ξαναφυτρώνουν. Η κυκλοφορία του αίματος δεν επηρεάζει την τριχόπτωση.
  • Τα καπέλα και το κράνος δημιουργούν τριχόπτωση αλωπεκίαση. Εάν το καπέλο δεν είναι πολύ σφιχτό και δεν πιέζει ασφυκτικά διαρκώς το κεφάλι σας δεν επηρεάζει στο να χάνετε μαλλιά.
  • Το πολύ χτένισμα και το μασάζ στο κεφάλι μειώνει τριχόπτωση. η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος δεν αυξάνει και δεν οδηγεί στο να φυτρώνουν και μαλλιά. Αντιθέτως το πολύ έντονο χτένισμα μπορεί να σας τραυματίσει και αυτό να οδηγήσει στην απώλεια μαλλιών.
  • Τα διάφορα στυλ μαλλιών δεν προκαλούν Υπάρχουν κομμώσεις που καταπονούν τα μαλλιά, όπως σφιχτές κοτσίδες και αλογοουρές και μπικουτί.
  • Το συχνό κούρεμα δυναμώνει τα μαλλιά. Παρότι φαίνονται δυνατά τα μαλλιά επειδή είναι πιο κοντά δεν σημαίνει και ότι το κούρεμα βοηθάει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.
  • Το στέγνωμα με το πιστολάκι δεν προκαλεί απώλεια μαλλιών. Το πιστολάκι μπορεί να βλάψει καίγοντας ή ξηραινοντας τα μαλλιά σας με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν. Αλλά τα μαλλιά αυτά θα ξαναμεγαλώσουν. Η απώλεια δεν είναι μόνιμη.
  • Οι περούκες και προσθήκες ποστίς χειροτερεύουν τριχόπτωση. Τα μαλλιά δεν χρειάζονται να αναπνεύσουν. Μόνο οι ρίζες στις τρίχες είναι ζωντανές και οξυγονώνονται από το αίμα στο κρανίο. Τα περουκοειδή μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στα μαλλιά μόνο όταν είναι πολύ σφιχτά στο κεφάλι.
  • Το πολύ λούσιμο προκαλεί και τριχόπτωση. Αυτό δεν Το σαμπουάν αφαιρεί μόνο τρίχες που έχουν ήδη πέσει.
  • Η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προκαλεί και απώλεια μαλλιών! απώλεια μαλλιών προκαλείται στις ρίζες στους θύλακες και τα μαλλιά λειτουργούν ως ασπίδα για τις ρίζες από υπερβολικές εκθέσεις στον ήλιο.
  • Η βαφή των μαλλιών προκαλεί αλωπεκία. Παρότι χημικά οι βαφές που μπορούν να είναι βλαβερές για τα μαλλιά σας αυτό δεν σημαίνει και ότι προκαλούν αλωπεκία.
  • Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών. ισορροπημένη δίαιτα είναι απαραίτητη για την υγεία σας. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν αποδείξεις μερικές τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην τριχοφυΐα ή να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.
  • Το άγχος δημιουργεί και τριχόπτωση. Απότομα σοκ μπορεί προκαλέσουν προσωρινή παύση τριχοφυΐας αλλά το στρες δεν προκαλεί μόνιμη αλωπεκία.
  • Ορμονικά προβλήματα προκαλούν τριχόπτωση. με τον θυρεοειδή αδένα μόνο μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια μαλλιών. Επίσης αμέσως μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να παρατηρηθεί προσωρινή και μόνο τριχόπτωση.
  • Τα στεροειδή δεν επηρεάζουν τα μαλλιά. Αντιθέτως στεροειδείς ουσίες όπως τα αναβολικά αυξάνουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών που προκαλούν αλωπεκίαση
  • Χάνεις μαλλιά επειδή ο πατέρας σου δεν έχει μαλλιά. Όντως η αλωπεκίαση είναι κληρονομική αλλά θα μπορούσες να το αποκτήσεις κληρονομικά αυτό και από την πλευρά της μητέρας σου.
Tips Για Γερά Μαλλιά
  • Επειδή η τρίχα αποτελείται κυρίως από μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα αμινοξέα «κυστίνη» και «μεθειονίνη» ενισχύουμε το διαιτολόγιό μας με πηγές πρωτεϊνών, όπως είναι τα πουλερικά, το ψάρι, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια, το γάλα και τα τυριά.
  • Επίσης καταναλώνουμε συκώτι, φακές, σπανάκι και φασόλια, που είναι πλούσια σε σίδηρο, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C (μπρόκολο, σύκα, πορτοκάλια, πατάτες, γκρέιπ – φρουτ, μήλα, πιπεριές), καθώς η βιταμίνη αυτή διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
  • Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, οπές οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως οι Β5, Β6 και Β9, που συμμετέχουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Ακόμα κι αν η διατροφή μας περιλαμβάνει επαρκείς πηγές του συμπλέγματος βιταμινών Β (γιαούρτι, δημητριακά ολικής αλέσεως, κόκκινο κρέας, ξηρούς καρπούς και αβγά) μπορούμε να πάρουμε επιπλέον ένα συμπλήρωμα, ειδικά όταν διανύουμε περιόδους κούρασης και άγχους ή όταν είμαστε άρρωστοι.
  • Για να δυναμώσουμε τα μαλλιά χρησιμοποιούμε σαμπουάν και τονωτικές αμπούλες που περιέχουν στη σύσταση τους χένα, τζιν- σενγκ, θυμάρι, δενδρολίβανο, ευκάλυπτο, κέδρο, τσουκνίδα, φασκόμηλο ή το βότανο echinecea.
  • Κατά τη διάρκεια του λουσίματος κάνουμε απαλό μασάζ με τα δάχτυλα στο τριχωτό του κεφαλιού, για 3-5 λεπτά. Έτσι τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος και διευκολύνεται η «τροφοδοσία» του θύλακα της τρίχας με τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.
  • Αν έχουμε μακριά μαλλιά δεν βλάπτει να τα πιάνουμε μ’ ένα ειδικό λαστιχάκι με υφασμάτινη επένδυση προτού πέσουμε στο κρεβάτι, ώστε να μην μπλέκονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Περιορίζουμε όσο μπορούμε το φορμάρισμα των μαλλιών με πιστολάκι, σίδερο, ρόλεϊ, κλπ, ειδικά τις εποχές που εντείνεται η τριχόπτωση (φθινόπωρο-άνοιξη).
  • Προτιμούμε ως χτένισμα μια χαλαρή αλογοουρά στη βάση του αυχένα ή ένα επίσης χαλαρό σινιόν από τη σφιχτή αλογοουρά στην κορυφή του κεφαλιού, ειδικά αν έχουμε μακριά μαλλιά, που έχουν και μεγαλύτερο βάρος λόγω του μήκους τους.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των αιτιών της τριχόπτωσης είναι καθοριστικός για να επιλεχθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και να αρχίσει άμεσα η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και για να προστατευθούν τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια από περαιτέρω και πιθανόν μη αναστρέψιμη εξασθένιση.
Οι υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δρουν συνεργικά (επιλέγεται δηλαδή ένα θεραπευτικό σχήμα που τις συνδυάζει), έχουν τους εξής στόχους:

  • Την παύση της τριχόπτωσης
  • Τη σταθεροποίηση της αραίωσης
  • Την ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων
  • Την ενίσχυση της τοπικής μικροκυκλοφορίας
  • Τη διέγερση της τριχοφυΐας
  • Την κάλυψη της περιοχής της αραίωσης

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί πρώτης γραμμής θεραπεία τόσο για την ανδρικού, όσο και για τη γυναικείου τύπου τριχόπτωση.
Στόχος είναι η επιβράδυνση του ρυθμού της τριχόπτωσης ή/και η αναστροφή της διαδικασίας σμίκρυνσης των τριχοθυλακίων.
Μέχρι στιγμής, δύο φάρμακα έχουν λάβει την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για αυτούς τους σκοπούς: η μινοξιδίλη τοπικής δράσης (ένας τροποποιητής βιολογικής αντίδρασης) και η από του στόματος φιναστερίδη (ορμονικός τροποποιητής).
Η μινοξιδίλη, η οποία έχει αγγειοδιασταλτική δράση και κυκλοφορεί σε συγκέντρωση 2% και 5%, αυξάνει τη διάρκεια της αναγενούς φάσης του κύκλου ζωής της τρίχας (κατά την οποία μεγαλώνει και είναι πλούσια σε μελανίνη) και μεγεθύνει και ενδυναμώνει τα μικροσκοπικά θυλάκια, περιορίζοντας έτσι την περαιτέρω τριχόπτωση. Η εφαρμογή 1ml στο δέρμα του κεφαλιού δύο φορές την ημέρα φέρνει τα βέλτιστα αποτελέσματα μετά από 26-52 βδομάδες, με την κορυφή του κεφαλιού (στεφάνι) να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη βελτίωση και τη μετωπιαία γραμμή τη μικρότερη. Πέρα από τοπική εφαρμογή, αν κριθεί αναγκαίο, μπορούν να πραγματοποιηθεί και εγχύσεις μινοξιδίλης στις περιοχές της αραίωσης.
Ανεπιθύμητες δερματολογικές παρενέργειες, όπως ερεθισμός του δέρματος της κεφαλής και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε γειτονικά σημεία του δέρματος του μετώπου ή του προσώπου, σπανίως παρατηρούνται. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακοπή της θεραπείας οδηγεί σταδιακά (μέσα σε διάστημα 4-6 μηνών) στην προτεραία κατάσταση. Γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά το τριχωτό της κεφαλής με τριχοσκόπηση, ώστε να διατηρείται το αποτέλεσμα στη βάση αντικειμενικών μετρήσεων και να αυξάνεται ή να μειώνεται η δοσολογία ή να συντηρείται το αποτέλεσμα με χαμηλότερες δόσεις.
Παρόμοια δράση έχει και η φιναστερίδη, η πρώτη εγκεκριμένη από στόματος θεραπεία σε μορφή χαπιού. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ανταγωνιστικό αναστολέα του τύπου ΙΙ της 5α-αναγωγάσης, του ενζύμου που συμμετέχει στη μετατροπή της τεστοστερόνης σε διϋδροτεστοστερόνη (DHT) και ευθύνεται για την τριχόπτωση. Η καλύτερη ανταπόκριση στη θεραπεία παρατηρείται και πάλι στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ η μικρότερη στη μετωπιαία γραμμή.
Θα πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι η φιναστερίδη είναι τερατογόνος ουσία και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, ενώ επίσης έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Οι παρενέργειες στους άντρες είναι ασυνήθεις (μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας και ικανότητας) και παρουσιάζονται σε λιγότερο από το 2% των ασθενών. Είναι απολύτως αναστρέψιμες μετά τη διακοπή της θεραπείας, ενώ συχνά επιλύονται και κατά τη διάρκεια μιας συνεχιζόμενης αγωγής.

Μεσοθεραπεία Και Τριχόπτωση

Σε περιπτώσεις τριχόπτωσης και αλωπεκιών, χρησιμοποιούμε τη μεσοθεραπεία για να εισάγουμε στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής, δηλαδή μέσα στους θυλάκους των τριχών τα κατάλληλα φαρμακευτικά και πολυβιταμινούχα σκευάσματα, για την ενδυνάμωση και επανέκφυση των τριχών. Προηγείται λήψη ιατρικού ιστορικού, κλινική εξέταση και ψηφιακή δερματοσκόπηση για να διαγνωσθεί ο τύπος της αλωπεκίας (ανδρογεννετική, διάχυτος, ουλωτική, γυροειδής κλπ), έτσι ώστε να καθοριστεί το φαρμακευτικό “κοκτέιλ” που θα χρησιμοποιηθεί. Στο φάσμα των ουσιών που χρησιμοποιούνται περιλαμβάνονται πολυβιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες σε συνδυασμό με φαρμακευτικές ουσίες, όπως μινοξιδίλη, φιναστερίδη, ντουταστερίδη, στεροειδή κλπ. Οι θεραπείες γίνονται μία φορά το μήνα για έξι-οχτώ μήνες, ανάλογα το είδος της αλωπεκίας. Απο τις πρώτες κιόλας θεραπείες παρατηρούμε μείωση της τριχόπτωσης, στη συνέχεια σταθεροποίηση και ενδυνάμωση.

Στο ιατρείο μας έχουμε τη δυνατότητα, έχοντας όλα τα διαγνωστικά μέσα Τριχόγραμμα – Test DNA – Trichotest – αιματολογικές εξετάσεις, να  αθορίζουμε το θεραπευτικό σχήμα που ταιριάζει στον καθένα / καθεμία.


Θεραπευτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σχήματα της :

  • Fagron
  • Syndesmos
  • Thymuskin
  • Genosys


Επίσης,

  • PRP – Θεραπεία με βλαστοκύτταρα
  • “Κοκτέιλ” Μεσοθεραπείας, ενέσιμο με microneedling ή χωρίς ενέσεις με τη
    μέθοδο της ηλεκτροπόρωσης (Mesoject Gun Toskani)
  • Hair Restart (Laser ενεργοποίησης θυλακίων Erbium Yag) με το Fotona SP Dynamis.

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο