Skip to content Skip to footer

Χαρτογράφηση Σπίλων

Σπίλοι (Ελιές) – Κριτήρια Επικινδυνότητας

Κάθε αλλοίωση του δέρματος πρέπει να ελέγχεται από ειδικό δερματολόγο για το αν εμφανίζονται ορισμένα χαρακτηριστικά που διεθνώς αναφέρονται ως ABCD (τα τέσσερα πρώτα γράμματα του λατινικού αλφαβήτου).

  • Asymmetry – Ασυμμετρία (Το Αριστερό Μέρος Είναι Διαφορετικό Από Το Δεξί)
  • Border Irregularity – Ακανόνιστα Όρια (Τα Όρια Του Σπίλου Δεν Είναι Σαφή Σε Σχέση Με Το Περιβάλλον Δέρμα
  • Colour Variation – Χρωματική Ποικιλία (Ο Σπίλος Δεν Έχει Ομοιόμορφο Χρωματισμό Αλλά Περιέχει Διάφορα Χρώματα Όπως Ανοιχτό Και Σκούρο Καφέ, Μαύρο, Ροζ, Λευκό Και Μπλε)
  • Diameter Over 6 Mm – Διάμετρος (Το Μελάνωμα Είναι Συνήθως Μεγαλύτερο Από 6 Χιλιοστά Σε Διάμετρο)
  • Αλλαγή Στο Μέγεθος, Σχήμα Ή Χρώμα Ενός Σπίλου
  • Ο Σπίλος Ματώνει Ή Εκκρίνει Υγρό
  • Ο Σπίλος Προκαλεί Φαγούρα, Είναι Σκληρός Στην Αφή, Άμορφος, Είναι Πρησμένος Ή Πονάει
  • Ένας Νέος Σπίλος Εμφανίζεται Σε Καθαρό Δέρμα\
Τι Είναι Η Ψηφιακή Χαρτογράφηση Σπίλων;

Είναι μία εξαιρετικά σημαντική εξέταση για οποιονδήποτε έχει σπίλους ώστε να υπάρχουν καταγεγραμμένες φωτογραφίες των ελιών (αποθηκεύονται στο μηχάνημα αλλά δίδονται και στον ασθενή) και να μπορούν να εντοπιστούν οποιεσδήποτε μελλοντικές μεταβολές.
Το Ψηφιακό Δερματοσκόπιο είναι η πιο εξειδικευμένη και αξιόπιστη συσκευή για τη διάγνωση του Καρκίνου του Δέρματος. Η ειδική κάμερα του δερματοσκοπίου μεγεθύνει την ελιά ώστε να παρατηρηθούν στοιχεία που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Οι εικόνες από κάθε ελιά του σώματος καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Με ειδικό υπολογιστικό πρόγραμμα τέλος, αναλύεται κάθε σπίλος και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου που βοηθά στην τελική απόφαση για αφαίρεση ή παρακολούθηση του σπίλου. Ακόμα και για αισθητικούς λόγους αν πρόκειται να γίνει αφαίρεση μιας ελιάς η εξέταση αυτή είναι απαραίτητο να προηγηθεί.
Η εξέταση είναι ανώδυνη, ακίνδυνη, γίνεται χωρίς ακτινοβολία και είναι κατάλληλη ακόμα και για παιδιά.

Ψηφιακό Δερματοσκόπιο MicroDERM

Το πρώτο Ψηφιακό Δερματοσκόπιο 2ης γενιάς σύμφωνα με το FDA, το microDERM, βοηθάει τον ιατρό αλλά και τον ασθενή μέσω της οπτικής ενός υπολογιστή. Η βασική του αρχή είναι τα νευρωνικά δίκτυα – αυτοδιδασκόμενες μηχανές που αναπτύχθηκαν έχοντας το ανθρώπινο μυαλό ως μοντέλο. Αυτή η τεχνολογία θα επανακαθορίσει τον χειρισμό πληροφοριών και την διάγνωση των ευρημάτων. Τα κλειδιά για την επαγγελματική, συστηματική, έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος είναι ο αυτοματισμός και η προτυποποίηση, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη ποιότητα και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην θεραπεία του κάθε ασθενούς. Οι νέες τεχνικές φωτός και οπτικής επιτρέπουν καλύτερες εικόνες. Οι επιμικροσκοπικές λήψεις συμπληρώνονται από μία τρισδιάστατη εικόνα της αλλοίωσης του δέρματος και δημιουργούν μία εντυπωσιακή, υψηλής ευκρίνειας και ποιότητας εικόνα. Αυτό επιτρέπει μία ορθή εκτίμηση των δερματικών αλλοιώσεων. Η πατενταρισμένη αυτή οπτική ακρίβεια απορρίπτει τη δημιουργία χρωματικών και φωτεινών διακυμάνσεων, όπως και μορφολογικών παραμορφώσεων. Τέτοια λάθη συνέβαιναν σε μηχανήματα της πρώτης γενιάς της βιντεοδερματοσκοπίας που είχαν απλοϊκές μεθόδους μεγέθυνσης, και εμπόδιζαν την ακριβή εκτίμηση των δερματικών αλλοιώσεων. Το σύστημα της κάμερας του microDERM καλύπτει αυτή την ανάγκη και με το παραπάνω. Οι ενσωματωμένοι μικροεπεξεργαστές που διαθέτει το microDERM, αυτόματα προσαρμόζουν την ένταση του φωτός και την σύνθεση του χρώματος ώστε να παραμένει η ίδια, κάτι που επιτρέπει την άριστη και σταθερή ποιότητα σε κάθε στάδιο μεγέθυνσης.
Το microDERM δεν είναι απλά ένα σύστημα καταγραφής αλλά περισσότερο αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά ιατρικών μηχανημάτων στην έγκαιρη και γρήγορη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος. Το συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό εμφάνισης κακοηθειών και η θνησιμότητα του καρκίνου του δέρματος, κάνουν το σύστημα αυτό απαραίτητο.

MicroDERM Hair – Ανάλυση Τριχών

Για την διάγνωση των διαταραχών της τρίχας ( π.χ. απώλεια μαλλιών ) είναι απαραίτητες οι φυσιολογικές παράμετροι των τριχών. Η παλαιότερη μέθοδος για τα τριχογράμματα ήταν το κόψιμο περίπου 100 τριχών και η εξέτασή τους κάτω από ένα μικροσκόπιο. Σήμερα υπάρχει το φωτοτριχόγραμμα, μία μη επεμβατική μέθοδος για την εκτίμηση των παραμέτρων της τρίχας, μέθοδος η οποία εμπεριέχεται στο microDERM. To microDERM προχωρά ακόμα πιο πέρα αφού διαθέτει στον ιατρό που το χειρίζεται το ψηφιακό βιντεοτριχόγραμμα, ένα εξειδικευμένο σύστημα ανάλυσης τριχών μέσω υπολογιστή, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την ανάλυση των αλλαγών στην ανάπτυξη της κάθε τρίχας. Με αυτόν τον τρόπο το microDERM μπορεί συχνά να αντικαταστήσει το κλασικό τριχόγραμμα και να χρησιμοποιηθεί για όλους τους τύπους διαταραχών της τρίχας.

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο