Skip to content Skip to footer

Botox – Υαλουρονικό

Botox (Μπότοξ) – Τι Είναι
Το Botox Allergan και το Dysport είναι οι εμπορικές ονομασίες της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α. Η θεραπεία των ρυτίδων έκφρασης με botox είναι μία από τις γνωστότερες και αποτελεσματικότερες θεραπείες αντιγήρανσης. Η κοσμητική χρήση του botox για τις ρυτίδες έκφρασης είναι σήμερα η πιο δημοφιλής αισθητική θεραπεία.
Το botox είναι μία πρωτεΐνη που παράγεται από το μικρόβιο Clostridium botulinum. Eίναι γνωστό ως βοτουλινική τοξίνη τύπου Α ή αλλαντική τοξίνη. Στην κοσμητική δερματολογία, το botox χρησιμοποιείται για την εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης του προσώπου και αποτελεί τη δημοφιλέστερη θεραπεία αντιγήρανσης. Η θεραπεία με botox είναι ελάχιστα επεμβατική και δίνει θεαματικά αποτελέσματα άμεσα.
Στο πρόσωπο, η δράση του botox είναι να αδρανοποιεί προσωρινά και τοπικά τους μιμικούς προσώπου. Μειώνει την κίνηση στους μικρούς, δηλαδή, μύες που προκαλούν τις εκφράσεις, όπως του θυμού, της λύπης, της έκπληξης, της απορίας, κλπ. Οι μύες αυτοί συσπώμενοι δημιουργούν τις ρυτίδες και εκεί ακριβώς στοχεύει το botox. Για παράδειγμα, ο σφιγκτήρας των βλεφάρων συσπάται για να κλείσει το βλέφαρο. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί τις ακτινωτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια, που είναι κοινώς γνωστές ως «πόδι της χήνας». Με το botox , στην κατάλληλη δόση και σωστή θέση, οι ρυτίδες αυτές απαλύνονται, χωρίς να χάνουμε την εκφραστικότητά μας.
Botox (μποτοξ) – Τρόπος δράσης στην υπεριδρωσία
Στην πρωτοπαθή υπεριδρωσία, το botox διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι ιδρωτοποιοί αδένες παύουν να λαμβάνουν το ερέθισμα να παράγουν ιδρώτα. Πρέπει να επισημανθεί ότι η εφαρμογή botox σε τέτοιες καταστάσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα.

Θεραπεία Ρυτίδων Με Botox

Με το botox προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται οι ρυτίδες έκφρασης. Τέτοιες είναι οι ρυτίδες του μετώπου, οι ρυτίδες του μεσοφρύου (ρυτίδες θυμού) και οι ρυτίδες των ματιών – πόδι της χήνας. Επίσης με ενέσεις botox μπορούμε να βελτιώσουμε το οβάλ του προσώπου και τις ρυτίδες του λαιμού. Η βοτουλινική τοξίνη λοιπόν κάνει τον λαιμό και το πρόσωπο να φαίνεται νεότερο και πιο ξεκούραστο.

Botox (Μπότοξ) – Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Όταν το botox εφαρμόζεται από ειδικο σπάνια εμφανίζει ανεπιθύμητες ενέργειες. Αν αυτές εμφανιστούν είναι παροδικές και ήπιες. Παρενέργειες του botox είναι τυχόν μελανιές (εκχυμώσεις) στο σημείο της έγχυσης που υποχωρούν σε λίγες ημέρες ή μη συμμετρική μείωση των ρυτίδων που διορθώνεται κατά την επανεξέταση που λαμβάνει χώρα σε 15 ημέρες. Αίσθημα βάρους μπορεί να υπάρξει κατά τις πρώτες ημέρες μετά τις ενέσεις botox αλλά υποχωρεί γρήγορα. Άτομα που στο παρελθόν έχουν νοσήσει από αλλαντίαση, (σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα) έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του botox και δεν επωφελούνται από το φάρμακο, παρά ελάχιστα. Σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως βλεφαρόπτωση, περιγράφονται όταν το botox εφαρμόζεται από μη ειδικούς.

Botox – Πόσο Συχνά Πρέπει Να Γίνεται

Για να έχουμε διαχρονική συνεχή και επιτυχημένη δράση του botox, θα πρέπει αυτό να γίνεται σε μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορεί να δράσει και με το μέγιστο δυνατό μεσοδιάστημα. Το botox είναι καλό να εφαρμόζεται περί τις 2 – 3 φορές το χρόνο (σε ειδικές περιπτώσεις ενδεχομένως να χρειάζονται έως και 4 επαναλήψεις botox ετησίως). Αν γίνεται πολύ συχνά, τότε ο οργανισμός εμφανίζει αντοχή και εξουδετερώνει το botox πιο γρήγορα, με συνέπεια να έχει φτωχότερο αποτέλεσμα στο μέλλον. Η μικρο-δόση (συμπλήρωμα botox/retouch) του botox θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 10- 16 ημερών, και όχι μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, διότι σε αντίθετη περίπτωση ο οργανισμός την αντιλαμβάνεται σαν αναμνηστική δόση, με αποτέλεσμα τη γρήγορη ανάπτυξη αντοχής και μειωμένη διάρκεια του botox στο μέλλον.

Botox (Μπότοξ) – Οδηγίες Αμέσως Μετά Τη Θεραπεία

Παραμείνετε σε όρθια θέση για 3 ώρες μετά την εφαρμογή του botox στο πρόσωπο.
Μην ξαπλώσετε για 3 ώρες μετά το botox.
Μην τρίβετε την περιοχή εφαρμογής του botox αμέσως μετά και για 3 ημέρες.
Μην υπερθερμαίνετε την περιοχή που έγιναν οι ενέσεις botox για 3 ημέρες. Επομένως, μετά το botox δεν συνιστάται η χρήση πολύ ζεστού νερού ή οι τεχνικές κομμωτηρίου που ζεσταίνουν το μέτωπο.
Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για 3 ημέρες μετά το botox.
Αποφύγετε την χρήση αλκοόλ και ασπιρίνης για 3 ημέρες μετά το botox.
ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ
Μια από τις πλέον μοντέρνες, αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες που έχει να επιδείξει σήμερα η Αισθητική Δερματολογια είναι η εξάλλειψη ή η απάλυνση των ρυτίδων του προσώπου με τη χρήση ενός φαρμάκου που λέγεται Υαλουρονικό οξύ. Πρόκειται για μια εναλλακτική συνδυαστική θεραπεία που μπορεί να βελτιώσει ή να διορθώσει ατέλειες από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, χαρίζοντας ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, χωρίς να χρειαστεί να περάσει κάποιος το κατώφλι του χειρουργείου. Το υαλουρονικό οξύ προσφέρει ενυδάτωση, σφριγηλότητα, γεμίζει χείλη και φτιάχνει γωνίες.
Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια γλυκοζαμινοπρωτεϊνη, ένα μόριο δηλαδή το οποίο υπάρχει αυτούσιο στη φύση. Αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού και είναι πανομοιότυπο στα περισσότερα είδη οργανισμών και σε όλους τους τύπους ιστών.
Με πολύ απλά λόγια, στο δέρμα μας αλλά και στο δέρμα όλων των θηλαστικών υπάρχουν μόρια Υαλουρονικού οξέος, τα οποία μαζί με μόρια Ελαστίνης και Κολλαγόνου, παράγονται με σταθερό ρυθμό από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες.
Με την πάροδο της ηλικίας, οι ινοβλάστες εκφυλίζονται και λιγοστεύουν σε αριθμό με αποτέλεσμα το δέρμα να λεπτύνεται, να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του. Δεδομένου ότι το Υαλουρονικό οξύ είναι ένα εξαιρετικά υδρόφιλο μόριο (δεσμεύει νερό μέχρι και 1000 φορές το βάρος του), η απώλειά του σαν δομικό συστατικό των ιστών οδηγεί σε μια εικόνα αφυδατωμένου, λεπτού και εύθρυπτου δέρματος, με αποτέλεσμα την δημιουργία λεπτών ρυτίδων και βαθειών πτυχών του δέρματος.
Το υαλουρονικό οξύ γεμίζει τις ρυτίδες γύρω από τα χείλη, το στόμα, τις ουλές ακμής, ενώ αυξάνει τον όγκο στα χείλη και τα ζυγωματικά. Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε νέους. Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που παρασκευάζεται στο εργαστήριο και μιμείται το δικό μας που υπάρχει στο δέρμα, το βλεννογόνο και τις αρθρώσεις. Το εισάγουμε κάτω από το δέρμα ενέσιμα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν filler ή και σαν Μεσοθεραπεία. Εξαρτάται τί ανάγκες έχει το πρόσωπο. Ένας νέος ασθενής που καπνίζει χρειάζεται μεσοθεραπεία σε όλο το πρόσωπο για ενυδάτωση και λάμψη. Αν εμφανίσει ρυτίδες πριν τα 30, γύρω από το στόμα, χρειάζεται filler τοπικά. Ένας ασθενής με βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο συνδυασμό filler και μεσοθεραπείας, ενώ για τα άδεια ζυγωματικά και τα χείλη που θέλουν ενίσχυση, filler. Η θεραπεία είναι γρήγορη, ανώδυνη, το υλικό περιέχει αναισθητικό και η διαδικασία είναι ανεκτή.
Υπάρχουν διάφορα είδη υαλουρονικού οξέος στην αγορά. Η διάρκεια μπορεί να φτάσει και τους 18 μήνες, αλλά ο μέσος όρος είναι 1 χρόνος. Αυτά όσον αφορά το filler. Η μεσοθεραπεία από την άλλη, χρειάζεται επαναλήψεις 4 φορές μέσα στο χρόνο για να φανεί όμορφο το αποτέλεσμα και να έχει διάρκεια. Αυτό συμβαίνει επειδή το υαλουρονικό της μεσοθεραπείας είναι λεπτόρρευστο και το εισάγουμε πιο επιφανειακά.
Η όλη διαδικασία διαρκεί 30-40 λεπτά και τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα. Μετά τη θεραπεία συνήθως απαιτείται η εφαρμογή πάγου τοπικά στην περιοχή της έγχυσης για περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστεί μικρός ερεθισμός αλλά και οίδημα στην περιοχή έγχυσης λόγω των ενέσεων, ο οποίος όμως υποχωρεί σε 24-48 ώρες και μπορεί να καλυφθεί εύκολα, συνήθως με make-up. Στην περίπτωση των χειλιών, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα, το οίδημα μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο.
Επειδή σαν μόριο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει στους ανθρώπινους ιστούς, το ενέσιμο Υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ασφάλεια.
Πρόκειται για μια ουσία εντελώς αδρανή κάτι που σημαίνει ότι:
δεν κάνει αλλεργίες
δεν προκαλεί αντιδράσεις
δεν δημιουργεί φλεγμονές
Επίσης, δεν παρουσιάζει τάσεις μετατόπισης, οπότε εκεί που εμφυτεύεται εκεί παραμένει, διατηρώντας το επιθυμητό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο