Skip to content Skip to footer

Μύκητες

Οι μυκητιάσεις αποτελούν συνήθεις λοιμώξεις που προκαλούνται από μικροοργανισμούς, οι οποίοι αναπτύσσονται όταν βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, όπως η ζέστη και η υγρασία.
Οι δερματικές μυκητιάσεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, αναλόγως με τους μύκητες που τις προκαλούν: σε αυτές που οφείλονται σε δερματόφυτα, στην ποικιλόχρου πιτυρίαση και στις μυκητιάσεις από candida.

Μυκητιάσεις Από Δερματόφυτα

Τα δερματόφυτα προσβάλλουν το δέρμα οπουδήποτε στο σώμα, τα νύχια και -στα παιδιά- τα μαλλιά. Αφορούν μύκητες που υπάρχουν στο χώμα, αλλά και στα κατοικίδια ζώα.
Στα νύχια εμφανίζονται διάφορες αλλοιώσεις: μπορεί να κιτρινίσουν ή να λευκανθούν, να είναι εύθρυπτα, να έχουν γραμμώσεις πάνω, να είναι πεπαχυσμένα ή λεπτά.

Ποικιλόχρους Πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων στον κορμό, στο λαιμό και στις ρίζες των άνω άκρων. Εκδηλώνεται συχνότερα το καλοκαίρι, επειδή ένας βασικός τρόπος μετάδοσής της είναι από την άμμο της παραλίας.

Καντιντιάσεις

Η κάντιντα είναι ένας μύκητας που ευνοείται πάρα πολύ από την υγρασία και τη ζέστη, γι’ αυτό και οι καντιντιάσεις είθισται να εκδηλώνονται όπου υπάρχουν πτυχές στο δέρμα: κάτω από τον μαστό, στις μεσοδακτύλιες περιοχές σε χέρια και πόδια, στις μηρογεννητικές πτυχές, στις μασχάλες.

Μυκητιάσεις Στα Πόδια

Ένα σημείο του σώματος όπου εύκολα αναπτύσσονται μύκητες ιδιαίτερα το καλοκαίρι είναι τα πόδια, γεγονός που οφείλεται στη ζέστη, στην υγρασία λόγω εφίδρωσης των ποδιών, αλλά και στο ότι πολλοί χρησιμοποιούν διαρκώς παπούτσια που δεν αερίζονται καλά.
Η συχνότερη μυκητίαση που αναπτύσσεται στα πόδια είναι το επονομαζόμενο «πόδι των αθλητών», που οφείλεται σε μόλυνση είτε με candida είτε με δερματόφυτο. Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μυκητίασης, που μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, είναι ξηροδερμία, κνησμός, απολέπιση, φλεγμονή και φλύκταινες.
Η μυκητίαση μπορεί να εξαπλωθεί στα πέλματα και στα νύχια των ποδιών, αλλά και σε άλλα τμήματα του σώματος, ιδίως λόγω εντόνου κνησμού του πάσχοντος και εν συνεχεία αγγίζει άλλα σημεία του δέρματός του.

Πρόληψη
 • Η Καλή Υγιεινή Με Καθημερινό Πλύσιμο Και Συχνή Αλλαγή Καθαρών Και Σιδερωμένων Εσωρούχων Είναι Σημαντική Για Την Πρόληψη Των Μυκητιάσεων.
 • Η Απώλεια Βάρους Σε Υπέρβαρους Ή Παχύσαρκους Ανθρώπους Και Η Καλή Ρύθμιση Του Σακχάρου Στους Διαβητικούς Ασθενείς Έχει Πρωταρχική Σημασία Για Τα Άτομα Αυτά.
 • Όσοι Ιδρώνουν Πάρα Πολύ Μπορεί Να Χρειασθούν Ειδική Αγωγή, Με Διακοπτόμενη Χρήση Ειδικών Λοσιόν Και Καθημερινή Χρήση Απορροφητικών Σκευασμάτων Σε Μορφή Πούδρας (Με Ή Χωρίς Αντιμυκητιασικά Συστατικά).
 • Για Όσους Έχουν Ευπάθεια Στην Ανάπτυξη Της Μυκητίασης «Πόδι Του Αθλητή», Είναι Απαραίτητη Η Χρήση Υποδημάτων Που Εξασφαλίζουν Τον Καλό Αερισμό Του Ποδιού.
 • Απαραίτητη Είναι Επίσης Η Καλή Υγιεινή Των Ποδιών: Να Πλένετε Καθημερινά Τα Πόδια Σας Με Σαπούνι Και Νερό, Να Τα Στεγνώνετε Προσεκτικά, Ιδίως Ανάμεσα Στα Δάκτυλα Και Να Αλλάζετε Συχνά Παπούτσια (Και Τον Χειμώνα Κάλτσες) Για Να Μειώνετε Την Υγρασία Και Να Εμποδίζετε Τους Μύκητες Να Μολύνουν Τα Πόδια Σας.
 • Επιπλέον, Δεν Πρέπει Να Περπατάτε Ξυπόλητοι Σε Κοινόχρηστους Χώρους, Ενώ Αν Τα Πόδια Σας Ιδρώνουν Πάρα Πολύ, Καλό Είναι Να Φοράτε Κάλτσες Και Το Καλοκαίρι (Αρκεί Να Τις Αλλάζετε Μέσα Στην Ημέρα).
 • Μην Φοράτε Βαριά Ή Στενά Ρούχα Κατά Τη Διάρκεια Του Καλοκαιριού, Τα Οποία Μπορεί Να Σας Προκαλέσουν Υπερεφίδρωση. Προτιμήστε Τα Λεπτά Και Βαμβακερά Υφάσματα.
 • Αποφεύγετε Να Ξαπλώνετε Χωρίς Πετσέτα Στις Παραλίες Και Τις Ξαπλώστρες. Ανανεώνετε Τακτικά Τις Πετσέτες Θαλάσσης Σας Και Αποφεύγετε Να Χρησιμοποιείτε Πετσέτες Τρίτων.
 • Μην Χρησιμοποιείτε Ξένα Προσωπικά Είδη Περιποίησης (Βούρτσες, Χτένες, Προϊόντα Μακιγιάζ, Κρέμες Σώματος) Και Αποφεύγετε Να Δανείζετε Τα Δικά Σας.
 • Φροντίζετε Τα Νύχια Σας Να Είναι Κοντά, Στεγνά Και Καθαρά. Προσοχή: Μην Κόβετε Τις Γωνιές Τους. Βεβαιωθείτε Ότι Τηρούνται Οι Κανόνες Υγιεινής Και Αποστείρωσης Στους Χώρους, Πχ Αισθητικής, Που Επισκέπτεστε.
 • Μην Μένετε Πολλές Ώρες Με Βρεγμένο Μαγιό.


Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο