Skip to content Skip to footer

Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κόκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Η λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.
Η διαταραχή είναι μια χρόνια επαναλαμβανόμενη κατάσταση που ποικίλλει σε βαρύτητα από εντοπισμένα μπαλώματα για να ολοκληρωθεί η κάλυψη του σώματος. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών επηρεάζονται συχνά (ψωριασική δυστροφία των νυχιών) και μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο εύρημα. Η ψωρίαση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία είναι γνωστή ως ψωριασική αρθρίτιδα. Δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση έχουν ψωριασική αρθρίτιδα.
Τα αίτια της ψωρίασης δεν είναι γνωστά, αλλά πιστεύεται ότι έχουν μια γενετική συνιστώσα. Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την ψωρίαση είναι το άγχος, η απόσυρση των συστηματικών κορτικοστεροειδών, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες, αλλά λόγω της χρόνιας φύσης της είναι μια πρόκληση για τη θεραπεία.

Θεραπεία Της Ψωρίασης

Οι θεραπείες για ψωρίαση διακρίνονται σε:
Τοπικές θεραπείες, συστηματικές θεραπείες και συνδυασμούς αυτών.

Τοπικές Θεραπείες Ψωρίασης
  • Τοπικά Κορτικοστεροειδή: Τα Τοπικά Κορτικοστεροειδή Είναι Αλοιφές Ή Κρέμες Που Εφαρμόζονται Τοπικά Στην Προσβεβλημένη Περιοχή Με Αποτέλεσμα Να Μειώνουν Το Ρυθμό Ανάπτυξης Των Δερματικών Κυττάρων Και Να Περιορίζουν Τη Φλεγμονή Και Τον Κνησμό.
  • Ανάλογο Της Βιταμίνης D3: Η Νεότερη Διαθέσιμη Τοπική Θεραπεία Για Ψωρίαση Είναι Ο Συνδυασμός Ανάλογου Της Βιταμίνη D3 (Καλσιποτριόλης Ή Καλσιτριόλης) Και Ενός Κορτικοστεροειδούς (Βηταμεθαζόνης).
  • Πίσσα: Παλαιότερο Είδος Θεραπείας Για Ψωρίαση Που Όμως Ακόμα Εφαρμόζεται Για Ήπιες Μορφές Ψωρίασης Του Τριχωτού Κεφαλής Σε Μορφή Σαμπουάν ( Με Τη Μορφή Της Φυτικής Πίσσας).
  • Σαλικυλικό Οξύ: Είναι Κερατολυτικός Παράγοντας Που Συνδυάζεται Με Τα Άνωθεν Τοπικά Προϊόντα Με Στόχο Την Ενίσχυση Της Δράσης Τους. Υπάρχει Χρονικός Και Ποσοτικός Περιορισμός Στην Εφαρμογή Του.
  • Ταζαροτένη: Είναι Τοπικό Ρετινοειδές, Παράγωγο Της Βιταμίνης Α Που Χρησιμοποιείται Για Τη Θεραπεία Των Μέτριων Ψωριάσεων Κατά Πλάκας.
  • Aναστολείς Καλσινευρίνης (Για Παρατριμματική Ψωρίαση).
  • Μαλακτικές Κρέμες Και Άλλοι Ενυδατικοί Παράγοντες.
  • Ουρία.
Συστηματικές Θεραπείες Ψωρίασης

Φωτοθεραπεία: Είναι Μορφή Θεραπείας Με UV Ακτινοβολία (Συνήθως Nb-UVB) Η Οποία Βελτιώνει Την Ψωρίαση. Η Έκθεση Του Σώματος Στην Υπεριώδη Ακτινοβολία Από Τεχνητές Πηγές Συμβάλλει Στη Μείωση Της Φλεγμονής Και Στον Περιορισμό Της Ψωρίασης.

  • Θεραπεία UVB
  • Θεραπεία PUVA (Φωτοχημειοθεραπεία)
  • Θεραπεία Στενού Φάσματος UVB

Θεραπεία Ψωρίασης Με Excimer Laser: Αυτή Η Θεραπεία Ψωρίασης Χρησιμοποιεί Εντοπισμένες Δέσμες Laser Φωτός (UVB Ακτινοβολία Συγκεριμένου Μήκους Κύματος) Ελέγχοντας Με Αυτό Τον Τρόπο Τις Μέτριες Μορφές Ψωρίασης Χωρίς Να Επηρεάζει Την Υγιή Γύρω Περιοχή.

Βιολογικοί Παράγοντες: Οι Βιολογικοί Παράγοντες Είναι Πρωτεΐνες Που Παράγονται Από Ζωντανά Κύτταρα Και Δρουν Στο Ανοσοποιητικό Σύστημα. Οι Βιολογικές Θεραπείες Ψωρίασης Χορηγούνται Με Υποδόρια Ή Ενδοφλέβια Έγχυση Για Τη Θεραπεία Της Μέτριας Ή Σοβαρής Ψωρίασης Κατά Πλάκας, Όταν Οι Υπόλοιπες Θεραπείες Ψωρίασης Έχουν Αποτύχει Ή Δεν Είναι Ανεκτές.

  • Efalizumab (Έχει Αποσυρθεί)
  • Etanercept
  • Infliximab
  • Adalimumab
  • Ustekinumab
  • Alefacept (Δεν Κυκλοφορεί Στην Ελλάδα)

Κυκλοσπορίνη: Πρόκειται Για Ανοσοκατασταλτική Αγωγή. Είναι Φάρμακο Μη Κυτταροτοξικό Και Μη Μυελοτοξικό Που Χρησιμοποιείται Πολλά Χρόνια Στη Θεραπεία Της Μέτριας Και Σοβαρής Ψωρίασης Σαν Μονοθεραπεία Με Γρήγορα Και Καλά Αποτελέσματα.

Μεθοτρεξάτη: Η Δράση Της Επικεντρώνεται Στη Μειώση Της Φλεγμονής Μειώνοντας Το Ρυθμό Μεταβολισμού Κυττάρων Του Δέρματος Και Του Ανοσιακού Συστήματος.

Ρετινοιδή: Η Ασιτρετίνη, Ένα Αναλογο Του Ρετινοικού Οξέος, Αποτελεί Εδραιωμένη Αγωγή Για Την Ακροφλυκταίνωση Παλαμών – Πελμάτων.

Θεραπεύεται Τελικά Η Ψωρίαση;

Η ιδανική θεραπεία για την ψωρίαση αυτή που θα επιφέρει μόνιμη θεραπεία δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί και οι βλάβες συνήθως επανεμφανίζονται. Τα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή φάρμακα σαν στόχο έχουν την ύφεση της νόσου γεγονός που βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ψωριασικών ασθενών.

Leave a comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο